U ime obitelji

Ovih smo dana dobili pismo od građanske inicijative “U ime obitelji” u kojem, nakon što su za svoju incijativu dobili podršku vjerskih zajednica, od političkih stranaka traže podršku za referendum koji bi u Ustav RH unio definiciju braka kao zajednice muškarca i žene. Da, dobro ste pročitali: građanska inicijativa koja želi mijenjati najviši svjetovni zakon podršku političkih stranaka zatražila je tek nakon što je dobila podršku vjerskih zajednica. Istih onih koje su po tom istom ustavu odvojene od države.

Pismo koje smo dobili glasi ovako:

Poštovana gđo Utković,

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ okuplja pojedince, obitelji, građanske udruge, zajednice i pokrete koji smatraju da je brak jedino zajednica žene i muškarca.

Pokrenuli smo inicijativu za prikupljanje potpisa za referendum koji bi omogućio da Ustav Republike Hrvatske i izrijekom potvrdi da je brak životna zajednica žene i muškarca (BRAK = ŽENA + MUŠKARAC).

Referendumsko pitanje glasi: Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?

U prilogu Vam dostavljamo kratki poziv koji Vas molimo da, ako se s njim slažete, dostavite svim članovima svoje stranke. Molimo Vas da ih i osobno potaknete na aktivno uključivanje u ovu inicijativu važnu za sve građane naše zemlje.

Prikupljanje potpisa započet će u nedjelju 12. 5., a odvijat će se sve do nedjelje 26. 5. 2013. na više od 2000 mjesta po cijeloj Hrvatskoj.

Ovu su inicijativu uz brojne građanske udruge poduprle i sve vjerske zajednice u RH.

Isto tako, molili bismo Vas da mi do ponedjeljka, 29. 4. 2013. pošaljete odgovor na dva kratka pitanja koja slijede – ovu anketu provodimo među svim političkim strankama. Rezultate ankete objavit ćemo prije 19. 5. 2013. na našoj internetskoj stranici i dostaviti svim podupirateljima referenduma.

1.       Je li Vaša politička stranka za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?  ZA/PROTIV

2.       Jeste li pozvali članove svoje stranke da se priključe ovoj građanskoj inicijativi te je podupru davanjem potpisa ili volontiranjem? DA/NE

Ako imate bilo kakva pitanja, slobodno se obratite na broj 0913623455 ili na odbor@uimeobitelji.net.

                               Danijela Ljubas

Građanska inicijativa „U ime obitelji“

Sama je ideja ovakva referenduma protivna piratskom programu, a u određenim aspektima i načelima Ustava RH te zdravom razumu. Članstvo je tako golemom većinom odbilo podržati tu inicijativu pa je naš odgovor sljedeći:

Poštovana gđo Ljubas,
Piratska stranka zalaže se za jednakopravnost svih građana neovisno o boji kože, spolu, seksualnoj orijentaciji, religijskoj ili nacionalnoj pripadnosti te inim karakteristikama po kojima se razlikujemo. Što je, nimalo slučajno, i odredba koja stoji u najvišem nam zakonu: Ustavu Republike Hrvatske.
Uspije li referendum s pitanjem koje predlaže Vaša inicijativa, izravna će posljedica nužno biti kršenje najmanje jedne od sljedeće dvije stvari: Ustava RH i načela jezične ekonomije. Naime, prođe li Vaš prijedlog, u Ustav RH ući će definicija braka kojom će se homoseksualnim građanima de facto onemogućiti i traženje prava na brak (koje je, usput budi rečeno, nešto što sve veći dio zapadne civilizacije, za koju tvrdimo da joj pripadamo, potvrđuje kao legitimno pravo). Takva definicija ne samo da je protivna ustavnim načelima nego uvodi krajnje zanimljiv presedan: leksičku natuknicu koja se definira temeljnim državnim zakonom.
Ako pak “samo” tražite da se homoseksualne zajednice drugačije zovu, pokušavate Ustavom RH pogaziti jezičnu ekonomiju. Jer ako nešto izgleda kao brak, funkcionira kao brak, garantira ista prava kao brak i sklapa se na isti način kao brak, to onda jest brak. Vjenčali se pritom muškarac i žena, žena i žena, ili muškarac i muškarac. Nikakvo drugo ime tu nije potrebno niti će išta promijeniti.
Ukratko, ovu inicijativu smatramo protivnom ustavnim načelima i vrednotama zapadne civilizacije, počev od koncepta ljudskih prava nadalje, te homofobnom i općenito štetnom.
Slijedom toga, odgovori na vaša pitanja glase:
1. PROTIV. Piratska stranka nipošto ne podržava unošenje diskriminirajućih odredbi ni rječničkih definicija u Ustav RH. Drugome je mjesto u rječnicima, a prvome nije mjesto nigdje.
2. NE. Ali ako sakupite dovoljno potpisa da se referendum održi, pozivat ćemo na glasanje protiv takve odredbe.
Sad kad smo to riješili, ja imam jedno pitanje za Vas. Kažete, naime, da ćete rezultate ankete dostaviti svim podupirateljima referenduma. Smatrate li da je korektno da od nas tražite odgovor na svoja pitanja, a istom nam ne namjeravate dostaviti rezultate ankete samo zato što se ne slažete s našim odgovorom?

 

Pozdrav,
Bojan Kopitar
Upravni odbor Piratske stranke

Comments

34 Kommentare zu U ime obitelji

 1. Haruka said on

  Odličan odgovor… piratska stranka u <3

 2. Luka said on

  Super, znam za koga neću glasat! Šteta, jer se znamo :)

 3. Piratska stranka ima moj glas na sljedećim izborima :) Hvala vam. :)

 4. lucien said on

  Hvala vam, baš kada sam šokirana par dana gledala u taj ”referendum” (u kojemu se ni ne osjeća da se ima izbora osim biti homofoban i kretenski nastojen jer je toliko vješto sklopljen kao da ga je sama Sanda Ham sklopila – naime, pitanje ”Je li Vaša politička stranka za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?” se ne može zdravorazumski negirati jer BRAK jest i može biti između žene i muškarca, no može biti i između homoseksualnih parova) i ostala prvo zbunjena, onda kompletno zgrožena – u kakvoj to državi živimo – prvo se bunimo jer se želi djecu educirati da svaka druga tinejdžerica ne ostaje u drugom stanju, sada toj istoj djeci govorimo da je homofobija društveno prihvatljiva i da ju treba poticati, a u isto vrijeme se tučemo u prsa jer smo toliko super pa nas i Europa hoće.
  Imate moj glas – šteta što niste osnovani po svim većim gradovima…

 5. Davor I said on

  Bičpliz prikladan kao rijetko kada…

 6. KikiRiki said on

  Upravo ste promijenili moje mišljenje o Vama i Vašoj stranci! Bravo za ovaj odgovor!
  Ovu inicijativu treba rušiti, jer se njihov referendum odupire zdravom razumu!

  • Obitelj said on

   Dakle, rušimo onda brak, obitelj—> za koliko godina nas onda ne bude na planeti?

   • Marin said on

    Najnoviji research u prirodu te ljudsko drustvo jasno kaze da je homoseksualnost normalna pojava za sisavce svaki put kad se pojavi prenaseljenost, overpopulacija jedne vrste naspram drugih.

   • lastan said on

    Kao što znamo, brak je nužan za reprodukciju. Predmnijevam da je to glavni razlog zašto smjerni katolici odlaze pred oltar kad je mlada trudna do zuba. Dijete se naime odbija roditi dok mu roditelji nisu u braku, što ne samo da hoće uzrokovati komplikacije pri porodu (i objašnjava potrebu za carskim rezom) nego k tome služi kao mehanizam za zaštitu od nelegitimnih oploditelja (poštara, susjeda).

    Kako, molim? Zvuči glupo? Draga moja Obitelji, tako je i meni kad čitam ovakve komentare.

   • KikiRiki said on

    Nitko Vam brak neće rušiti. On će i dalje ostati tu, ali će jednoj skupini naših građana dati mogućnost da ostvare svoja prava!
    Ljubav je ljubav i točka! Ljubav ne poznaje granice! Ona je nemjerljiva. Uopće ne vidim problem ako se netko želi vjenčati. Umjesto da širite toleranciju i ljubav, vi unosite još veće podjele u ovaj narod!
    Sramota!

 7. Jack Sparrow said on

  Juj, ispričavam se na italiku, nisam baš vješt u html-u. :/

  Piratska stranka zalaže se za jednakopravnost svih građana neovisno o boji kože, spolu, seksualnoj orijentaciji, religijskoj ili nacionalnoj pripadnosti te inim karakteristikama po kojima se razlikujemo. Što je, nimalo slučajno, i odredba koja stoji u najvišem nam zakonu: Ustavu Republike Hrvatske.
  Netočno je da takva odredba stoji u Ustavu RH, nigdje nema spomena o seksualnoj orijentaciji (niti su na takav način definirani prava i slobode ako je već tako bitno govoriti o jezičnim konstrukcijama).

  Naime, prođe li Vaš prijedlog, u Ustav RH ući će definicija braka kojom će se homoseksualnim građanima de facto onemogućiti i traženje prava na brak (koje je, usput budi rečeno, nešto što sve veći dio zapadne civilizacije, za koju tvrdimo da joj pripadamo, potvrđuje kao legitimno pravo). Takva definicija ne samo da je protivna ustavnim načelima nego uvodi krajnje zanimljiv presedan: leksičku natuknicu koja se definira temeljnim državnim zakonom.
  Nitko njima ništa ne onemogućuje kada to nisu nikada ni imali. Brak služi uređenju zajednice između žene i muškarca, pa i prema sadašnjem obiteljskom zakonu definira se “brak je zakonom uređena životna zajednica žene i muškarca” .. ako stvarno netko želi legalizirati zajednicu punopravnih i punoljetnih građana (ma koliko njih bilo u toj zajednici) onda neka to nazive svojim imenom, čemu napadati instituciju braka kada je svima poznato čemu ona služi i čemu je služila već tisućama godina.
  A ako ćemo o zapadnoj civilizaciji, sam Sud za ljudska prava je presudio kako države ne moraju priznati istospolne brakove, da to jednostavno ne zadire u ljudska prava iz čega proizlazi da brak kao pravo ne postoji.
  Ako pak “samo” tražite da se homoseksualne zajednice drugačije zovu, pokušavate Ustavom RH pogaziti jezičnu ekonomiju. Jer ako nešto izgleda kao brak, funkcionira kao brak, garantira ista prava kao brak i sklapa se na isti način kao brak, to onda jest brak. Vjenčali se pritom muškarac i žena, žena i žena, ili muškarac i muškarac. Nikakvo drugo ime tu nije potrebno niti će išta promijeniti.
  Kako i rekoh, definicija braka je sasvim jasna. Sve ostale kombinacije više muškaraca sa jednom ženom (ili obratno :), istospolna partnerstva ne ulaze u definiciju braka, niti tako izgledaju, niti tako funkcioniraju, niti nemaju ista prava.

  Ukratko, ovu inicijativu smatramo protivnom ustavnim načelima i vrednotama zapadne civilizacije, počev od koncepta ljudskih prava nadalje, te homofobnom i općenito štetnom.
  Ova kovanica ‘homofob’ je presmiješna, homo (osoba/čovjek) i fobija (phobos – strah) znači li to da se netko boji ljudi?

  • lastan said on

   Netočno je da takva odredba stoji u Ustavu RH, nigdje nema spomena o seksualnoj orijentaciji

   Ne stoji u Ustavu RH ali proizlazi iz njegovih načela, s kojima je u skladu i ostatak zakonodavstva koji zabranjuje diskriminaciju. Među inim i po toj osnovi.

   Nitko njima ništa ne onemogućuje kada to nisu nikada ni imali.

   Molim da pažljivije čitate. Ustavna definicija braka kao zajednice muškarca i žene onemogućuje i samo traženje prava na brak. A to je pravo koje su homoseksualci dosad imali: tražiti pravo za koje smatraju da im je uskraćeno. Ovo je pokušaj da ih se u tome posve onemogući.

   Brak služi uređenju zajednice između žene i muškarca, pa i prema sadašnjem obiteljskom zakonu definira se “brak je zakonom uređena životna zajednica žene i muškarca” .

   I čemu onda služi traženje da se takva odredba unese u Ustav RH?
   Samo jednome, naravno: budući da se zakoni mogu mijenjati, što su posljednjih dana dokazali Novi Zeland i Francuska, a nakon Švedske, Španjolske i još nekoliko zemalja, ovo je pokušaj da se spriječi takva promjena Obiteljskog zakona.

   ako stvarno netko želi legalizirati zajednicu punopravnih i punoljetnih građana (ma koliko njih bilo u toj zajednici) onda neka to nazive svojim imenom,

   I poligamni su se brakovi nazivali brakovima. I još se uvijek tako nazivaju, u dijelovima svijeta gdje postoje.

   čemu napadati instituciju braka kada je svima poznato čemu ona služi i čemu je služila već tisućama godina.

   Tisućama godina? Drago mi je da je to ovako spomenuto.
   Jer je tisućama godina brak bio trgovinska transakcija gdje je žena bila svedena na robu. A da potegnem biblijske primjere, brak je bio i nužna zajednica između silovatelja i žrtve.
   Iz nekog razloga danas, nakon pustih tisuća godina, imamo nešto drugačiju definiciju braka. Iako je on i dan-danas primarno ekonomska zajednica.

   Kako i rekoh, definicija braka je sasvim jasna. Sve ostale kombinacije više muškaraca sa jednom ženom (ili obratno :) , istospolna partnerstva ne ulaze u definiciju braka, niti tako izgledaju, niti tako funkcioniraju, niti nemaju ista prava.

   Upravo tako. Nemaju ista prava. Još uvijek.
   No u sve većem dijelu svijeta imaju.

   A ako ćemo o zapadnoj civilizaciji, sam Sud za ljudska prava je presudio kako države ne moraju priznati istospolne brakove, da to jednostavno ne zadire u ljudska prava iz čega proizlazi da brak kao pravo ne postoji.

   To ne zadire u ljudska prava kako su definirana Poveljom o ljudskim pravima. Što je istina; Povelja je nastala davno prije, dok se o LGBTIQ pravima nije ni razmišljalo.
   No ipak pravni sustavi sve većeg broja zemalja priznaju pravo na brak svima, neovisno o seksualnoj orijentaciji.

   Ova kovanica ‘homofob’ je presmiješna, homo (osoba/čovjek) i fobija (phobos – strah) znači li to da se netko boji ljudi?

   Zapravo, homo ovdje ne znači čovjeka. Označava homoseksualnost, kao skraćeni oblik, a u samoj homoseksualnosti opet ne znači čovjeka nego istost, kao u homogen/heterogen. I dočim riječ nije najsretnije smišljena (prvenstveno jer uistinu nije riječ o strahu nego o zadrtosti), uvriježena je i značenje joj je poznato. Ma koliko joj etimologija bila zakučasta.

   • Jack Sparrow said on

    Točno, Ustav jamči prava i slobode svima .. iz njega možemo iščitati (onaj dio “drugim osobinama”) jednakost homoseksualaca u svim ljudskim pravima koja im pripadaju (kao npr. jednakost pri zaposlenju gdje sex. orijentacija ne bi trebala igrati ulogu) ali te diskriminacije nema kada je u pitanju brak kada se on drugačije definira.

    Ako neka odredba stoji u ustavu, to ne znači da je zabranjeno djelovati protiv te odredbe, nije ustav sveta krava da je svako razmišljanje i aktivnost koja teži njegovoj promijeni nelegitimna. Homoseksualci će i ako referendum uspije moći tražiti priznavanje zajednice .. iako ja im preporučam da traže da ih država prizna, jer su punoljetni slobodni građani ali kao istospolna partnerstva sa svim pravima koja i imaju kao ljudi .. jer brak je namijenjen reguliranju obitelji.

    Da, pa to je očito da je namjera ojačati tu odredbu jer je ustav teže mjenjati, treba ti 2/3 većina a ne 1/2 +1.

    Poligamne brakove sam naveo kao primjer gdje bi se isto tako svi punoljetni građani koji žele sklopiti brak ali sa više partnera mogli osjetiti diskriminiranima jer im zakon ne dopušta takvu vrst zajednice legalizirati .. a ne vidim da se bune.

    Kako god ju opisao biblično opisati, ona je uvijek bila zajednica između žene i muškarca.

    Imaju sva prava kao ljudi, i mislim da trebaju imati, ali brak ne mogu u potpunosti ostvariti jer jednostavno ne mogu stvoriti obitelj, tu ih nitko osim njih samih i prirodnih zakona ne zakida.

    Kad god da je Povelja nastala s njome se svatko normalan slaže, a presuda je vrlo novijeg datuma lipnja 2010. godine.

    Homofobija je namjerno iskrivljen termin upravo zato da bi se lakše prozivalo ljude da su neki mrzitelji ljudi, kao i riječ “gay” koja izvorno znači veseljak a sada je homoseksualac je dio propagande.

    • Spomenkoizvidru said on

     Ovoposljednje je krivo tumačenje riječi. Naime “homo” je riječ koja znači “čovjek” , ali u složenicama koje tako počinju ne radi se o toj riječi (npr, po tome bi homoseksualno značilo čovječjespolno nešto tako, makar se radilo npr. o životinji).
     U složenicama “homo” potiče od grčkog “homois” = jednak, isti, sličan) za razliku od “heteros” = drugi ). Pa tako homoseksualno znači istospolno, za razliku od heteroseksualno što u našem jeziku znači raznospolno.

  • Rajka Backendorf said on

   A kako cete utvrditi ko je muskarac, a ko zena?
   Po spolovilu, pretpostavljam…prema unosu u maticne knjige rodjenih? Ali spolovilo je samo fizicki nivo covjeka., dakle bica koje se sastoji iz vise nivoa.
   Ko zna koliko je u njemu zene i koliko muskarca?! Istina je da smo svi mi iskombinirani u nekim postotcima i da svi u sebi nosimo i zenu i muskarca.
   Cemu ova ogranicenost, gospodo “Normalni”? Sta vi dobivate svojom potrebom da ogranicavate tudje slobode i prava?

  • laalaa said on

   Homofobija nema veze s latinskim homo=čovjek. Zapravo dolazi od riječi “homo” kao skraćenica za riječ homoseksualac (osoba koja ima seksualne odnose s osobama istog spola, homo=isti (grč.)) i naravno, fobija kao što si rekao. Prema tome, strah od homoseksualaca.

 8. Nobit said on

  Hvala sto stojite na pravoj strani istorije.

 9. tonidjugum said on

  “Nitko njima ništa ne onemogućuje kada to nisu nikada ni imali.”
  Well that escalated quickly.

  • Jack Sparrow said on

   Pretpostavljam da je to meni išlo .. da, meni nije poznato da su homoseksualci ikada u povijesti zahtijevali brakove i da eskaliralo je vrlo brzo kako kažeš, propagandnom aktivnošću LGBQT pokreta .. čemu se čuditi reakciji onda.

 10. Darija said on

  Uz sve ekonomsko političke probleme u Hrvatskoj i svijetu – to je ono čime se ljudi bave i zbog čega se organizaraju, to me svaki put ponovno fascinira, mada sam već trebala naučiti… još bih rekla da razumijem kada bih vidjela koje će to pozitivne promijene unijeti u njihove živote, no kada vidim da je jedini naum samo u tome da se oteža život nekom drugom, samo zato što je drugačiji od njih i opet sam ponovno fascinirana :). Da su barem tako puni strasti i motivacije i organizacije kada se radi o rješavanju problema osnovnih ljudskih prava, recimo prava na život bez kopanja po smeću, prava na slobodu govora anonimnost i necenzuriranost, prava na bazične tehnologije koje je donijela civilizacija i neki osnovan ekonomski standard… ne to nije dovoljno važno – glavno da onemogućimo homoseksualcima da se žene, to će učiniti državu boljom! Hahaha… eh! :)

  • lastan said on

   Mene svaki put iznova fascinira licemjerje ljudi koji na raspravama o nekom problemu naglašavaju koliko je taj problem nebitan i glasno se angažiraju protiv onih koji se angažiraju oko tog tobože nebitnog problema.
   A da sit gladnomu ne vjeruje, stara je poslovica; oni koji uživaju u svojim pravima teško mogu pojmiti kako je obespravljenima. Dok i sami ne postanu takvi; a tada već bude kasno.

   • Darija said on

    Dragi Lastane (eh, ovo budi uspomene iz osnovne škole :D). Da je homoseksualna udruga poslala dopis za referendum gdje traže svoja prava, jer bi tako nešto njihov život moglo učiniti drugačijim – to bih apsolutno razumjela – jer oni jesu obespravljeni. No kada se nađe grupacija ljudi koja traži da se “podeblja” ono što je već ionako prisutno, samo kako bi prevenirali promjene koje njih niti neće dotaknuti – da, zaključujem da je posve nebitno i da bi mnogo više boljih promjena unijeli u svoj život da se pozabave i organiziraju oko tog svog života, a ne tuđeg koji pokušavaju još otežati. E sad obzirom da nisam razumjela iz tvog komentara tko je po tebi ovdje obespravljen (a da ti budem iskrena, lijena sam čitati tvoje prethodne komentare), postoji opcija da se slažemo, a postoji i mogućnost da stvari vidimo ponešto drugačije :).

    • lastan said on

     Ispričavam se. Ja sam gornji komentar bio shvatio potpuno suprotno od onoga kako je zamišljen i raspalio sarkazmom iz svih oružja. Jer obično tu argumentaciju slušam od onih koji minoriziraju probleme, po sistemu šta oni sad imaju paradirati dok ima gladne djece u Africi.
     Potpisujem svaku riječ.

     • Darija said on

      Ma nema problema, ja nisam bila dovoljno jasna oko toga da je moj komentar isključivo kritika onih koji su dopis poslali. :)

    • Marin said on

     Ja sam procitao, slazete se.

 11. vanessa said on

  svaka cast, g. kopitar. sjajan odgovor.

 12. nehomofob said on

  brak mora biti između m i ž!!!
  trebamo temeljnu jedinicu društva-obitelj branit, a ne uništavat razvodnjavanjem . to je život možeš što hoćeš, a nije točno. možeš što je ispravno.

  • Zvonkec said on

   Nakon ovakvog komentara tj. vašeg odgovora inicijativi “U ime obitelji” imam za reći samo; od danas sam crnac, peder, lezbika, transekcualac, cigan, židov i srbin. Dobili ste novog podupiratelja. Na bilo kojim izborima, gdje će vas biti na listi imate moj glas.
   Lijep Pozdrav!

 13. Željko said on

  Brat mi je na izborima za EU parlament glasao za Vas. Moram priznati da sam mu se pošteno narugao kad sam čuo sa riječima “Piratska stranka? Dobro buraz jesi ti normalan?”. No moram priznati da nakon što sam naletio na ovaj članak tj. odgovor koji je Bojan Kopitar poslao Građanskoj inicijativi “U ime obitelji” moram Vam reći da sam se uvelike prevario.
  Od danas imate moje veliko HVALA za promicanje tolerancije na političkoj sceni Hrvatske i moj glas na sljedećim izborima. Hvala Vam!

 14. milf said on

  wataši – moderiraj ovo, majketi! ;) Pusa simpatizerima!

 15. Mirko said on

  Ja bih htio redefinirati skup prirodnih brojeva tako da sadrži i iracionalne brojeve. Jel to ok?

  Lastane – hoćeš li se jednog dana, kad dođe zahtjev za izmjenom obiteljskog zakona za promjenom definicije braka isto tako boriti protiv te promjene kako se sada boriš protiv dodavanja ove odredbe u ustav?

  • lastan said on

   Ovisi o tome kako će htjeti promijeniti definiciju braka.
   Inače, jako ti je loša usporedba s matematičkim definicijama. Možda se javi netko od matematičara i detaljno ti objasni zašto.

Commenting this article is not (or no longer) possible.

Further information

Search

in