Pitajte pirate #1 – Parlamentarni izbori i gospodarski program

Ovaj post je u seriji postova Pitajte pirate. Postavljeno pitanje je bilo:

“Mislite li se ozbiljnije angažirati tijekom sljedećih parlamentarnih izbora, predstavljati ozbiljnu konkurenciju današnjim aktualnim strankama i predstaviti gospodarski program?”

Diskusija o odgovoru je na https://edem.pirati.hr/document.php?id=83 . U diskusiji su iznesene mnoge dobre ideje, koje nisu izgubljene i ignorirane nego će se aktivno koristiti, a slijedi zaokruženi, formatirani odgovor:

Ukratko – da, no možda bi bilo dobro da to i malo elaboriramo, ipak se radi o tri pitanja u jednom. :)

Prvenstveno želimo najaviti da će Pirati sudjelovati na svim izborima koji nam slijede uključujući kako lokalne izbore tako i parlamentarne te izbore za Europski parlament. Možda nećemo biti na izbornim listama u svim izbornim jedinicama ali biti ćemo prisutni gdje god nam interes i raspoloživost članstva to dopuste.

Znamo da tako realističan odgovor ne očekujete od jedne političke opcije ali smatramo da je najveća vrijednost koju trenutno možemo ponuditi brutalna iskrenost. Svi smo svjesni izrazito velikog broja problema koji se pojavljuju u svakodnevnom životu naših sugrađana, dapače i mi se redovito borimo sa istim tim problemima.

Da li nudimo instant rješenja svih problema? Ne.

Da li ćete odmah nakon izbora u kojima ćete zaokružiti Pirate živjeti bolje? Nažalost ne.

Unatoč tome uvjereni smo da zajedničkim radom možemo postići promjene na bolje. Smatramo da ciljeve koje zajedno postavimo možemo ostvariti samo predlaganjem kvalitetnih zakona te izmjenama zakona koji su trenutno neodgovarajući. Demokracija se ne smije događati samo jednom u četiri godine stoga Vam možemo garantirati da ćemo se boriti na svim frontama da omogućimo svim našim sugrađanima svakodnevno informiranje i sudjelovanje u procesu odlučivanja, ukoliko to žele.

Piratska stranka svoje najvažnije ciljeve može ostvariti predlaganjem kvalitetnih izmjena zakona te novih zakona o temama kao što su:

  • Transparentniji proces samog donošenja zakona i njihovih izmjena korištenjem modernih komunikacjskih i tehnoloških mogućnosti
  • Reformu koncepta i načina zaštite autorskih prava
  • Znanstveni pristup donošenju važnih odluka kao što je pitanje GMO hrane
  • Privatnost i pravo na samoodređenje
  • Bolje provođenje ideje sekularne države

Ne umišljamo da smo najpametniji i da znamo sve odgovore, ne želimo davati obećanja i pričati u praznim floskulama. Upravo zbog toga pridajemo izrazito veliku pažnju i puno resursa u razvoj gospodarskog programa kao jednog od najvećih projekata na kojem radimo.

U pravoj piratskoj maniri skupljamo iskustva, tražimo ideje i rješenja koja funkcioniraju i pokušavamo ih prilagoditi situaciji u kojoj se nalazi Hrvatska. Sukladno našim uvjerenjima javno pozivamo bilo koju zainteresiranu stanu da iznese svoje mišljenje i ideje koje će ovisno o kvaliteti biti uvrštene u naš program. Ono u što smo sigurni je da Hrvatska ima dovoljno sposobnih i pametnih ljudi koji mogu ovu državu pokrenuti u pravom smjeru ukoliko im se to dozvoli.


Further information

Search

in